Priapizm nedir?

Priapizm nedir?

Pirapizm herhangi cinsel uyarı olmadan devamlı ve ağrılı oluşan sertleşme olarak tanımlanır. Priapizm bir diğer adı ile uzun süreli yaşanan ereksiyon halidir. Priapizm sıklıkla ağrılı yaşanması nedeni ile hastalara oldukça olumsuz etkiler ve cinsel uyarılma ile ortaya çıkmayabilir. Priapizm ciddi bir hastalıktır ve şikayetlerin görüldüğünde mutlaka bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Çünkü priapizm ciddi; cinsel bozukluklara ve enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Her yaş grubundaki erkekte görülen Priapizm bebeklerde bile görülebilir. Çocukluk çağında 5-10 yaş aralığında yetişkinlikte ise 20-50 yaş aralığındaki kişileri etkileyebilmektedir. Priapizm nedeni ile kalıcı sertleşme problemleri de görülebilmektedir.

Priapizm türleri nelerdir?

Priapizm cinsel yaşamı ve kişinin psikolojisini son derece etkileyen bir hastalıktır. Peki priapizm türleri nelerdir? Gelin bunlara göz atalım;

Priapizm, yavaş akıntılı ve yüksek akıntılı olarak 2 farklı türde gösterilebilir.

  1. Yavaş akıntılı priapizm:

Priapizm türlerinden biri olan yavaş akıntılı priapizm, sert aynı zamanda ağrılı sertleşmeye yol açar. Penisten vücuda giden kan akışı tamamı ile durma noktasına gelir. Sertlik uzun süreli görülürse dokularda da zarar görme durumları ortaya çıkar. Bu nedenle sertleşmenin uzun sürdüğü zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

  1. Yüksek akıntılı priapizm:

Priapizmin diğer türü olan yüksek akıntılı priapizm tam sert olmamak ile birlikte yarı sert ve ağrısız sertleşmeye neden olabilir. Bu priapizmin ortaya çıkma nedenlerinden biri de yaralanmalardır. Yüksek akıntılı görülen bu türde tam sert olmamak ile birlikte yumuşama halinede tam geçemez. Bu priapizm türü çocuklar ve gençlerde daha sık görülmektedir.

Priapizm nedenleri nelerdir?

Priapizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat priapizme neden olan bazı etkenler var. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

Orak hücreli anemi: Yeterli oksijen bulunmaması halinde vücut daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ve vücutta su kaybı oluşur. Orak hücreli anemiler genetil olmakla birlikte, alyuvarlarda bozulma meydana gelir orak şeklini alır.

Kullanılan ilaçlar: Priapizmin bir diğer nedeni de ilaç etmenidir. Bazı kullanılan ilaçlar penisle birlikte vücuttaki birçok sinire kötü etki edebilmektedir. Olumsuz etkilenen penisler normal durumda atardamarları genişletir, penisin büyüyerek dikleşmesini sağlar. Fakat mental hastalıklarda kullanılan ilaçlar priapizme neden olabilmektedir.

Priapizm tanı yöntemleri nelerdir?

Priapizm teşhisinin konulması için herhangi bir ereksiyon durumunun olup olmadığına bakılır. Bu ereksiyon sonunda boşalma gerçekleşmiyorsa veriler sonuçlar elde edilebilir. Sertleşme süresinin 6 saatin üstünde olup olmadığını görmek, penis üzerinde düşme travmalarının gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır.

Priapizm tedavi yöntemleri nelerdir?

Priapizm tedavisinde tanıda olduğu gibi yine ereksiyon halinin süresi dikkate alınmalıdır. 6 saatten uzun süren ereksiyon hali tedaviden verimli sonuçlar almak mümkün olmayabilir. Bu neden ile erken teşhis oldukça önem taşımaktadır. Genel, epidural ve spinal anestezi ile uygulanabilen priapizm, penise belirli zamanlarda bandaj yapılmasını gerektirebilir. Tedavi seçeneklerinde sıklıkla genel anestezi seçilmektedir. İğne ile kan dolu kavernöz arasında şant yapılır. Penis yıkanırken kan da boşaltılmış olur.  Ameliyat yöntemi ilk seçeneklerden ve tercih edilen seçeneklerden biridir.

Cerrahi şant: Yavaş akıntılı priapizm tedavisinde tercih edilir. Kan dolaşımının sağlanması adına şant açılır kan dolaşımı normale döner.

Aspirasyon: Penis uyuşturulur ve iğne yardımı ile penisten kan boşaltılır.