Peyronie penis eğriliği nedir?
Peyronie bir diğer adı ile penis eğriliği erkek bireylerde penis gövdesinde anormal bağ dokularından kaynaklı, penis şeklinde bozulma ve eğilme ile çeşitli belirtilerin kendini göstermesi ile oluşur. Peyronie hastalarında şikayet penisin sırt bölgesinde yukarı yönde seyretse de dokuların geliştiği yere istinaden farklı yönde de belirti verebilir. Peyronie (penis eğriliği) cinsel ilişki esnasında sertliğin korunamaması ile cinsel ilişki esnasında zorluk yaşanması ve mutsuz cinsel birlikteliklere sebep olmaktadır. Bu tür şikayetler partnerlerin cinsel birlikteliklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple peyronie kişinin yaşam kalitesinde olumsuzluklar yaratır.
Penis eğriliği belirtileri nelerdir? Peyronie nasıl ortaya çıkar?
Peyronie olduğumu nasıl anlarım sorusu sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Peki peyronie penis eğriliği belirtileri nelerdir? Penis eğriliği genellikle penisin sırt kısmında farklı nedenlere bağlı olarak sert bağ dokusunun oluşması, sertleşmede anormal dokunun büyüklüğü ile diğer dokulara bası ile sorunlara yol açmasını gösterir. Peyronie farklı travmalar sonucunda cilt altı dokuda kanamaya bağlı gelişebilir. Bazen ise genetik faktörlerde neden olabilir.
Peyronie şikayetlerinin görüldüğü durumlarda hastalarda fibrotik bağ dokusu kavernöz cisimleri bası altında tutarak sertleşme ve ereksiyonu engeller. Bazen de ereksiyonun korunmasını engeller. Bu tür görülen durumlarda ağrı şikayetleri de oluşabilir.
Penis gövdesinde sert dokular
Peniste eğrilik
Sertleşmede güçlük çekmek
Ereksiyon halinde ağrı görülmesi
Penis boyunda küçülme
Cinsel ereksiyon halinde ve cinsel ilişkiye girememek
Peyronie nedenleri nelerdir?
Penis eğriliği yani peyronie peniste farklı nedenlere bağlı dokuların sertleşme anında penis gövdesinin anormal doku ile bası ile problemlere neden olmasını ifade eder. Penisin uğradığı travmalar ile birlikte cilt altındaki dokularda kanamalar oluşur ve yaranın iyileşmesi ile sert bağ dokusuna dönüşümünün olduğu söylenmektedir. Ortaya çıkan travmalar ile birlikte penisin büyümesi gözlemlenir. İlerleyen yaşlarda dokular daha kolay yıpranır böylelikle ilerleyen yaş ile riskin arttığı da gözlemlenmiştir. Peyronie penis eğriliği her ne kadar 40’lı yaşlardan sonra görülse de 40’lı yaşların altında da görülebilmektedir. Peyronie, genç yaştaki kişilerde daha ağrılı seyredebilir. Penis eğriliğinde travmalar dışındaki etkenler ile de gözlemlenebilir. Bunların dışında el bölgesinde ki anormal dokuların oluşumu sonrasında da dupuytren kontraktürü var olan kişilerde de penis eğriliğinin yüksek riskinin olduğu düşünülür.
Peyronie penis eğriliğinde tedavi yöntemleri nelerdir?
Peyronie hastalığının tedavisinde hastanın hayat kalitesini olumlu yönlerde etkileyecek tedavi yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerde belirtilerin daha hafif görüldüğü hastalarda ilk olarak takipli devam edilmesi önerilir. Peyronienin 30 dereceden daha fazla görüldüğü hastalarda bağ dokularının iyileşmesi için penis içine enjeksiyon ile ilaç tedavileri önerilir. Aynı zamanda interferon enjeksiyonları da seçenekler arasındadır. Bunun yanı sıra iyontoforez yöntemi elektrik akımının kullanılarak yapıldığı başka tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Tedaviye ek olarak egzersizlerde de iyileşme süreci desteklenebilir. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Cerrahi tedaviye son çare olarak başvurulur. Tedaviye başlanılmadan önce en az 1 yıl diğer tedavi seçeneklerine yanıt alınması beklenilmelidir.