Erkekte HPV ve Genital Siğil Tedavisi

  • Ana Sayfa
  • Erkekte HPV ve Genital Siğil Tedavisi

HPV nedir?

HPV, Human Papilloma Virus, virüs ailesidir. Ağız, boğaz ve genital bölgelerini etkilemektedir. Ellerde, yüzde görülen HPV farklı iken, genital bölgede görülen HPV tipi başkadır. HPV herhangi bir semptom göstermeyebilir. Bu sebeple kişilerin bazı test yaptırmaları gerekmektedir. HPV virüsleri genellikle şikayet ile kendilerini göstermezler. Fakat bazı HPV tipleri önemli sorunlara yol açabilirler. HPV bazı kişilerde genital siğil ve kansere neden olabilir. Aşılama ve tarama testleri erken tanı ve tedavide bu nedenle önemlidir.

HPV belirtileri nelerdir?

HPV virüsü genelde belirti vermemektedir. HPV’in bazı çeşitleri siğil ile belirti verebilir. Diğer tiplerini ise Pap-smear testi ile saptayabiliriz. Kadınlarda oluştuğu bölgeye göre değişiklikler gösterebilir. Ciltte ise karnabahar görünümüne benzer görüntüler verebilir.

HPV virüsü nasıl bulaşır?

HPV virüsü ciltte canlı olarak varlık gösterebildiği için temas ile bulaşma riski oldukça yüksek. Genital bölgede bulanan virüslerin bulaşmaları ise cinsel yolla oluşmaktadır. Cinsel ilişki sonrasında partnerlere geçme olasılığı oldukça yüksektir. HPV, nadiren de olsa dış ortamda da bir süre canlı kalmaktadır. Çok nadir görülse de tuvaletler, hamam gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşabilmektedir. Ayrıca HPV, organlara temas eden eşyaların ortak kullanılan kıyafetlerden de bulaşabilmektedir.

HPV penis kanserine yol açar mı?

HPV’in cinsel yolla bulaşabileceğini belirtmiştik. Cinsel yolla direkt temas ile bulaşan HPV, bulaştıktan 2 ay ile 6 yıla uzanan dönemde kuluçkada kalabilir. Bu sürenin her bireyde farklı sürelerde gösterebileceğini belirtmek isteriz. Bu sürenin sonunda ise genital bölge, anüs gibi bölgelerde siğil oluşumları görülür. Bu siğiller bazen kasıklara kadar ilerleme tehlikesi yaratabiliyor.

Genital siğiller gözlem yaparal rahatlıkla saptansa da kesin sonuç için biyopsi alınmaktadır. Bu nedenler penis kanserlerine de yol açabilmektedirler. Nadir görülse de rektum kanserlerini de yol açabilmektedirler. Geç kalmadan Üroloji hekimine muayene olunmalı ve gerekli tedavilerin uygulanmasında fayda görülecektir.

Çok eşlilik bulaş riskini arttırabilir

HPV virüsünün bulaş nedenleri arasında çok eşlilikte görülür. Bir başka nedenleri arasında ise erken dönemde başlayan cinsellik, güvensiz ilişkiler gösterilebilir. Maalesef prezervatif HPV’den korunmada yüzde yüz güven sağlamaz. Genital siğilde sıklıkla tercih edilen yöntem siğillerin yakılmasıdır. Uygulama ile lezyonlar temizlenir. Bir başka yöntem ise sıvı nitrojen kullanılarak dondurma yapılmasıdır. Bunlarında haricinde lazer cerrahisi ile de yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.

HPV virüsünden korunmada en etkili yöntem nedir?

Kondilom tedavisi uygulamalarında lezyonlar kaybolmuş olur fakat vücutta varlığını sürdürür. Bu sebeple nüksetme ihtimali de artmış olur. İlk aşama her zaman korunma olmalıdır. HPV virüsünde en iyi sonuç veren tedavi seçenekleri olarak elbetteki HPV aşısının ergenlik sonrasında yapılmaya başlaması olarak gösterebiliriz. Bunun haricinde genital siğillerin aktif olduğu dönemde cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.