Erken boşalma yani prematür ejekulasyon en sık görülen erkek cinsel işlev bozukluğudur. Araştırmalara göre, 18-59 yaş aralığındaki her 3 erkekten birinde, hayatının bir döneminde erken boşalma sorunu görülmektedir. Ancak bu kişiler şikayetlerini anlatmaktan utandıkları için doktora başvurma ve tedavi alma oranları oldukça düşüktür. Erken boşalma tedavi edilmediğinde hem erkekler hem de partnerleri üzerinde çok ciddi psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Özgüven sorunları, depresyon ve hatta boşanmalara sebep olabilmektedir.
Peki erken boşalma nedir? Çeşitleri ve nedenleri nelerdir? Tanısı nasıl konulur? Bu kadar önemli problemlere yol açabilen ve toplumda oldukça sık görülen bu sorunun aslında bir çözümü mümkün mü? Bu yazımızda erken boşalmayı biraz daha yakından inceleyerek bu sorulara da cevaplar arayacağız.
Erken boşalmayı tanımlayabilmemiz için öncelikle boşalmanın nasıl gerçekleştiğini bilmemiz gerekiyor. Bir erkek cinsel olarak uyarıldığında, beyinden ve omurilikten gelen sinyaller genital bölgeye ulaşır. Bu sinyaller pelvik kasların kasılmasını sağlar ve bu kasılmalar sonucunda spermler vaz deferens denilen kanallar aracılıyla penise doğru ilerler. Bu yolculuk sırasında spermlerin korunması ve taşınması için seminal vezikül ve prostattan gelen sıvılarla birleşerek meni ya da semen adını verdiğimiz sıvı oluşur. Cinsel hazza ulaşılmasıyla birlikte meni peniste dışarı çıkar ve bu duruma ‘ejekulasyon’ veya ‘boşalma’ diyoruz.
Sertleşme kontrol edilemez bir durum iken boşalma kontrol edilebilir bir olgudur. Ancak bazı kişilerde boşalmayı kontrol etme yeteneğinde kısıtlılıklar olabilmektedir. İşte bu kişilerde, cinsel birleşmeden önce veya cinsel birleşmeden hemen sonra, erkeğin isteği dışında kontrolsüz ve tekrarlayıcı bir şekilde boşalma görülebilmektedir. Bu durumu ‘erken boşalma’ veya ‘prematür ejekulasyon’ olarak tanımlıyoruz.
Erken boşalmayı genel olarak 2 alt grupta inceleyebiliriz;
• Primer (yaşam boyu devam eden) erken boşalma:
İlk cinsel birliktelikten itibaren görülen erken boşalma tipidir. Bu tipte genellikle cinsel birleşmeden sonra bir dakika içinde boşalma gerçekleşmektedir. Altta yatan başka hastalıklar olabileceği gibi penis başındaki sinir uçlarının fazla sayıda ve daha hassas olması da neden olabilmektedir.
• Sekonder (sonradan gelişen) erken boşalma: Sekonder erken boşalmada ise kişiler ilk ilişkiden bu yana değil yaşamın ilerleyen dönemlerinde cinsel sorunlar yaşamaya başlar. Toplumda daha sık görülen tiptir. Fizyolojik ve psikolojik faktörler neden olabilmektedir. Tedavi başarı oranları bu tipte daha yüksektir.
Erken boşalma nedenlerini psikolojik ve organik kaynaklı sebepler olmak üzere 2 ana başlık altında inceleyebiliriz.
• Psikolojik erken boşalma sebepleri:
Ayrıca yaşamın erken döneminde yaşanan psikolojik veya cinsel travmalar da yaşam boyu erken boşalmaya neden olabilmektedir.
• Organik erken boşalma nedenleri:
Bunlara ek olarak hastalarım tarafından sıkça sorulan bir soruya da açıklık getirmek isterim. Penis boyuyla boşalma süresi arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır.
Erken boşalma ile kliniğe başvuran kişilerde aşağıda sıralanan belirtileri sıklıkla görmekteyiz:
Yukarda saydığımız belirtileri olan hastaların mutlaka bir üroloji ve androloji uzmanına muayene olması gerekmektedir. Erken boşalma tanısı koyabilmek için hekim tarafından detaylı bir öykü alınır. Bu sırada hastanın ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar da sorgulanmaktadır. Ayrıca hastanın genel fizik muayenesi ile birlikte detaylı ürolojik muayenesi yapılır. Hekim altta yatan organik bir sebepten şüphelendiğinde laboratuvar testlerine de başvurabilir.
Ereksiyon kontrol edilemez bir olgu iken boşalmanın kişi tarafından kontrol edilebilir olduğu tıbben bilinen bir gerçektir. Ancak erken boşalma şikayeti olan kişilerde bu kontrol mekanizmasında sorun vardır. Bunu geliştirebilmek için boşalmayı kontrol eden kasları geliştirebilecek egzersizler yapılması ve otokontrol mekanizmasını geliştirmek için üretilmiş cihazlar kullanılması önerilmektedir. Ayrıca penis başındaki hassasiyeti azaltmak için krem veya kalın dokulu kondomları kullanılabilir. Ancak tüm bu öneriler işe yaramıyor veya sorun tekrarlıyorsa tedavi seçeneklerinden faydalanmak gerekmektedir.
Erken boşalma tedavi edilmezse kişide kalıcı psikolojik ve cinsel sorunlara yol açabilmektedir. Hatta erken boşalma nedeniyle boşanmak zorunda kalan birçok çift olduğu da bilinmektedir. Erken boşalmanın tedavisindeki ilk aşama hastanın utanıp çekinmeden üroloji ve androloji uzmanına gitmesidir. Son yıllarda ortaya çıkan yeniliklerle birlikte tedavilerde oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir. Davranışsal tedavilerden fayda görmeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen veya penis başında aşırı duyarlılık problemi olan hastalarda penis başı dolgu tedavisi oldukça başarılı bir tedavi yöntemidir.